MSZP

MSZP



HALLASD A HANGOD



CSATLAKOZOM!



MSZPUJBUDA@GMAIL.COM

1119 Mérnök utca 40.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök 9:00-16:00
Péntek 9:00-13:00

TELEFON:

+36(1)3710022
+36(1)2042806

1114 Bartók Béla út 19.

NYITVA TARTÁS:

Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)4666235

1118 Kaptárkő utca 8.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő és Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)2471711

KÉPVISELŐK

Szabó Vilmos Minden hónap utolsó keddjén 17 órakor 1114 Bartók Béla út 19.-ben fogadóórát tart.

Dr. Józsa István minden hónap utolsó csütörtökén 17-19 óra között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.

dr. Bács Márton kerületi frakcióvezető e-mailen fogadja kérdéseit: bacs.marton@ujbuda.hu

Farkasné dr. Kéri Katalin minden hónap második szerdáján 18:00-20:00 között a Lágymányosi Közösségi ház Kőrösi József utca 17.-ben fogadóórát tart.

Vécsei Éva minden hónap első csütörtökén 16:30-17:30 között a Keveháza utcai Óvodában Keveháza utca 4.-ben fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: vecseieva.mszp@freemail.hu

Veresné Krajcár Izabella minden hónap utolsó csütörtökén 17:00-19:00 között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: krajcar.izabella@ujbuda.hu

Budai Miklós minden hónap második csütörtökén 17:00-tól a Napraforgó Óvodában a Bikszádi utca 57-59-ben fogadóórát tart.

2011.03.22. 20:26 mszpujbuda

Füty(i) Jankó

A bronzkapitánynál messze környéken csak egy legény volt keményebb fickó, a kék skykabát hőse, aki a legnagyobb hidegben is tudott olyan lágyan integetni azzal a világító ebonitrúddal, hogy nem tört le a kabát ujja. Viszont a fehér szövetmandzsettákkal sokat kínlódott.

Egyébként sosem sípolt. Csak legendás termete miatt áll rajta bosszút a gyerekszáj. Merthogy megformálta az életünket, az kétségtelen. Gyakorlatilag éjjel-nappal ott állt a kétsávos út ipszilonjában, a zebránál. Rekkenő napokon néha beállt a kapitány árnyékába. Ám ehhez olykor fel kellett lépnie a talapzat elfektetett síkjára, s hátát a kétembernyi posztamenshez vetve szinte belefolyt a koszos márványba. A hűvös kőhöz tapadva láthatatlanná vált. Függelemsértés volt, de szerette Állítólag, ha egy autó felkeltette az érdeklődését, hétszám emlékezett a rendszámára, s észrevette, ha visszatért. Soha semmit nem írt fel.

Voltak még egyéb kedvenc helyei. Olykor órákig állt a kukoricásban, ami pontosan öt méterre kezdődött a parlamenter háta mögött. Ekkor csak a szeptemberi elsősök hihették, hogy nincs ott. Elég volt egy szertelen megfutamodás, egy nem egyértelmű megállás az úttest szélén, s már ott is termett. A városkép részeként állt a kétsávos út szélén, s beszélgetett velünk. Halkan oktatott, s szó nélkül adta a barackot.  Naponta közel négyszáz gyerek ment keresztül oda, s vissza a felségterületén. Néha volt olyan, hogy felsétált a közértig. Onnan a buszmegállók népét is ellenőrizni tudta, viszont ilyenkor a zebra forgalmát szabadjára kellett engedje. Persze ilyesmi csak óra harminc körül történhetett, amikor kisiskolás egyedül sehonnan nem kerülhetett elő.

Egy helyen biztosan soha nem tartózkodott. A fakabátban. Akkoriban a várost elhagyó főutak mentén ott álltak a fakabátok.  Ezek mellett adtak huszonnégy órás szolgálatot a főváros kapuőrei. A fakabátok kúpos, sötét hengere alig volt vastagabb, mint egy törzsőrmester. Belül kis polc, rajta doboz, benne telefon. De Jankó fél nyolc és háromnegyed nyolc között sosem vette fel. Ekkor az ő gyermekei keltek át az úton, amely Budapest nyugati kapujában, éppen a kapitány lábai előtt kettévált, hogy Bécs és a Balaton felé vegye az irányt.

Név szerint ismert minket. Észrevette, ha a gazdagréti brancsból valaki betegség miatt hiányzott. Engem 61 januárjában fél kilométerrel odébb, a vasúti aluljáró túlsó végén gázolt el a faros. Ez Jankó mellett sosem fordulhatott volna elő. Felépülésem után volt mellette egy nehéz átkelésem.

Ötven év körüli parasztember volt. Amikor Hruscsov itt járt koszorúzni, s mi voltunk a boldog úttörők, ő vette észre a zsebünkben a tarhonyaköpő töltőceruza és a papír Ú-szöges zoknigumi arzenáljait. Pedig mi csak a zenekarra készültünk…

Nekem mindennap erről mesél a Sasadi és az M 7 sarka. Osztyapenkó már lépést sem tud itt váltani. Usankáján nem ül meg a hó, mint akkor, az első randevúm napján, amikor hóvirágot hoztam a lábához Jandó Marinak.

Bárki vezényelte János tizedest hosszú éveken át mindennap a mi védelmünkre – Istenem, mi bűne lehetett, hogy e rangban maradt – nekem ő segít megérteni, mi lehet az az önkormányzati rendőrség. Nyugodjanak békében mindketten.

Miurnusz

 

Szólj hozzá!

Címkék: helytörténet


A bejegyzés trackback címe:

https://mszpujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr982763176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása