MSZP

MSZP



HALLASD A HANGOD



CSATLAKOZOM!



MSZPUJBUDA@GMAIL.COM

1119 Mérnök utca 40.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök 9:00-16:00
Péntek 9:00-13:00

TELEFON:

+36(1)3710022
+36(1)2042806

1114 Bartók Béla út 19.

NYITVA TARTÁS:

Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)4666235

1118 Kaptárkő utca 8.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő és Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)2471711

KÉPVISELŐK

Szabó Vilmos Minden hónap utolsó keddjén 17 órakor 1114 Bartók Béla út 19.-ben fogadóórát tart.

Dr. Józsa István minden hónap utolsó csütörtökén 17-19 óra között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.

dr. Bács Márton kerületi frakcióvezető e-mailen fogadja kérdéseit: bacs.marton@ujbuda.hu

Farkasné dr. Kéri Katalin minden hónap második szerdáján 18:00-20:00 között a Lágymányosi Közösségi ház Kőrösi József utca 17.-ben fogadóórát tart.

Vécsei Éva minden hónap első csütörtökén 16:30-17:30 között a Keveháza utcai Óvodában Keveháza utca 4.-ben fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: vecseieva.mszp@freemail.hu

Veresné Krajcár Izabella minden hónap utolsó csütörtökén 17:00-19:00 között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: krajcar.izabella@ujbuda.hu

Budai Miklós minden hónap második csütörtökén 17:00-tól a Napraforgó Óvodában a Bikszádi utca 57-59-ben fogadóórát tart.

2011.04.09. 15:41 mszpujbuda

Vendégünk volt Hiller István

Az MSZP platformjainak bemutatkozó sorozatában április 7-én a Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform társelnöke, Hiller István volt a vendégünk. A sajnálatosan kisszámú hallgatóság előtt fontos kérdések kerültek szóba, Hiller István nyíltan, ám mértéktartó hozzáállással beszélt a platformok közötti vitákról, a vita tétjéről.

Az előadó alapvetően kiállt a párt sokszínűsége mellett, nemcsak azért, mert az MSZP platformok szövetségeként jött létre 1990-ben, hanem azért is, mert ezt utólag is helyesnek tartja (némelyekkel ellentétben), s mivel úgy véli, hogy egy több irányzatból, áramlatból álló párt erősebb, nagyobb eséllyel indul a választásokon. Szerinte eddigi eredményeink sem jöhettek volna létre e sokszínűség nélkül. Épp ezért tartja a vitákat megkerülhetetlennek, eltagadhatatlannak: a vitákat le kell folytatni, nyilvánossá kell tenni, annál is inkább, mert ez nem személyes vita, hanem elvi, konceptuális. Azért is fontos a platformok viszonyának tisztázása, a konszenzus megteremtése, mert pártunk állapota nem belügyünk, az ország sorsa múlhat rajta, hiszen a magyar baloldal nélkül nincs magyar demokrácia, a baloldalt képviselő, számba vehető párt pedig az MSZP, amely komoly infrastruktúrával is rendelkezik. A két választási vereség ellenére nyilvánvaló lett, hogy a párt túlélte a vereségeket, de az, hogy váltópárt tud-e lenni, csak rajtunk múlik.

„Én tudatosan befolyásolni akarom a párton belüliek véleményét” – mondta, felszólítva a párttagokat, hogy csatlakozzanak egy irányzathoz, hiszen az a legfontosabb, hogy legyen mindenkinek véleménye, a Platformok pedig kötelesek legyenek állást foglalni. A koncepcionális vitakérdések közül a következőket vette számba Hiller István: Formájában, tartalmában teljesen új alapokra helyezzük-e a pártot, vagy a folyamatosság a fontos. Ez utóbbi mellett érvelt, mivel az állandóság érték az emberek számára, ha nevet változtatunk, teljesen újat kezdünk, 5%-os párt leszünk. Azt kell folytatni, ami előnyös, hiszen az MSZP az egyik leginkább változóképes párt. Másik a fiatalítás szorgalmazása, a taglétszám növelésének kérdése. Szerinte nem ez a leglényegesebb probléma, egyrészt mindenkinek csak egy szavazata van, másrészt az internet szerepe felértékelődött. Hivatkozott a Facebook-ra, Obamára, a mai mozgalmak dinamikájára, amely nem a pártpolitika térfelén van. Egyelőre a Fidesztől elpártoltak nem csatlakoznak az MSZP-hez, s nem is várhatunk csodákat, aprómunkára van szükség. A párt egyedül nem tudja leváltani a Fideszt, de nem csak a pártokkal kell számolnia ebben. A 10%-nyi liberális választónak jelenleg ugyan nincs képviselete, de óvott attól, hogy túl szélesre tárjuk a kapukat a jelentkezők előtt: az MSZP maradjon baloldali, szocialista párt.

Az aktuálpolitikai kérdéseknél megint csak magának a platformoknak, a párton belüli vitának a kérdése került szóba. Amíg a platformok többsége a párton belüli több irányzat mellett van, addig Gyurcsány Ferenc platformja erőteljesen mást mond. Hiller ismételten hangsúlyozta, hogy az egymás mellett élő demokratikus irányzatoknak egyenrangú szerepet biztosító, azokat összefogó párt erősebb lesz, mintha valamelyik irányzat felülkerekedne a többin. Van a pártnak megválasztott elnöke, elnöksége, viszont a volt pártelnöknek, miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek tekintélye is megkérdőjelezhetetlen. Ezért szerinte a vezetésnek az országos választmányhoz kell fordulnia, hogy tegye a vitát nyilvánossá, ki kell jelölni a vita kereteit, „kresz-szabályait”, ezek után a vita lefolytatására van egy évünk, s az sem baj, ha emiatt nem nő a támogatottságunk. Szükség van az elemzésre is, például a nyolc év kormányzásról, ki kell állni amellett, amire büszkék lehetünk – ilyen a két utolsó év válságkezelése; ami miatt meg szégyenkeznünk kell – ilyen a korrupció, azért bocsánatot kell kérni. Van egy évünk, a vitát 2012 februárjáig le kell zárni, konszenzusra kell jutni, s ennek alapján 2013 őszéig ki kell alakítani a követendő stratégiát. El kell érni, hogy ekkora már ne legyen több 10%-os különbségnél a Fidesz és az MSZP támogatottságában, csak ekkor van esélyünk a győzelemre. A Társulás Platform a vitaszabályok kialakításában, s a vita lefolytatásában is szerepet kér.

Hiller István előadása után a hozzászólók egy-két dolgot vitattak az elhangzottakból, például a nyolc év kormányzásának megítélését. Volt, aki a személyek szerepét hangsúlyozta a párton belül, ennek kapcsán Gyurcsány Ferenc megítélése is szóba került, erről eltérő vélemények hangzottak el, de egyetértés mutatkozott abban, hogy a választópolgárokat kell megnyerni, nem a párttagokat. Nováki István szerint jobb kommunikációra van szükségünk, meg kell találni mindenkihez a hangot, ugyanúgy, mint a Fidesznek, s meg kell nyerni a tanárokat, hiszen rajtuk keresztül juthatunk el az ifjúsághoz. Többen kifogásolták a párt katasztrofális „káderpolitikáját”, ennek következményének tartják a korrupció kialakulását is. Volt, aki azt hangsúlyozta, hogy a vitákat a párton belül kell lefolytatni, s ha szükséges, egymás mellett ki kell állni.

Zárszóként Hiller kiemelte, hogy a viták lefolytatása után egységesen kell fellépni, s az, hogy ez az egység hiteles legyen, rajtunk múlik. Tartsuk szem előtt, hogy a Fidesz célja az MSZP megszüntetése. A tét az, hogy az Orbán ellen fellépőket mennyire lehet majd az MSZP-hez, vagy egy esetleg fellépő új formációhoz kötni. Aki az Orbán-ellenes erők centrumába kerül, nyert helyzetben lesz, ezért – bár nekünk kell kezet nyújtanunk –, becsüljük meg a meglévő értékeinket, mert az MSZP értékes párt.

galeatus

Szólj hozzá!

Címkék: fórum mszp


A bejegyzés trackback címe:

https://mszpujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr142812156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása