MSZP

MSZP



HALLASD A HANGOD



CSATLAKOZOM!



MSZPUJBUDA@GMAIL.COM

1119 Mérnök utca 40.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök 9:00-16:00
Péntek 9:00-13:00

TELEFON:

+36(1)3710022
+36(1)2042806

1114 Bartók Béla út 19.

NYITVA TARTÁS:

Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)4666235

1118 Kaptárkő utca 8.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő és Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)2471711

KÉPVISELŐK

Szabó Vilmos Minden hónap utolsó keddjén 17 órakor 1114 Bartók Béla út 19.-ben fogadóórát tart.

Dr. Józsa István minden hónap utolsó csütörtökén 17-19 óra között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.

dr. Bács Márton kerületi frakcióvezető e-mailen fogadja kérdéseit: bacs.marton@ujbuda.hu

Farkasné dr. Kéri Katalin minden hónap második szerdáján 18:00-20:00 között a Lágymányosi Közösségi ház Kőrösi József utca 17.-ben fogadóórát tart.

Vécsei Éva minden hónap első csütörtökén 16:30-17:30 között a Keveháza utcai Óvodában Keveháza utca 4.-ben fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: vecseieva.mszp@freemail.hu

Veresné Krajcár Izabella minden hónap utolsó csütörtökén 17:00-19:00 között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: krajcar.izabella@ujbuda.hu

Budai Miklós minden hónap második csütörtökén 17:00-tól a Napraforgó Óvodában a Bikszádi utca 57-59-ben fogadóórát tart.

2011.03.16. 21:32 mszpujbuda

A budai hídfő

Kéttámaszú csuklós szerkezetével a Szabadság-híd saját nemében a világ legszebb műtárgya. A hidakról szóló könyvek állandó szereplője. Javasolt megállni előtte a járdán, ott, ahol Endresz György és a légiposta állomás emléktáblája simul a partfal mellvédjébe. Ez az a pont, ahonnan igazán alacsony vízállás esetén megláthatjuk az Ínység-sziklát. Ott hever a mederben, alig harminc méterre a parttól, s ha felfedi magát, egy év múlva lesz igazán nagy a baj. Régen állítólag így volt. Most másképp van, éppen egyes amerikai jelzálogkötvények fájnak már évek óta. Meg az alkotmányozás.
 
Petőfi, mint híd van jelen a képben, egészen jobbra látható. Békésen tűri a délelőtti forgalmat.
Gróf Széchenyi, mint lapátkeres német hajó, de már magyar zászló alatt áll a pesti part mellett. Tetején a légkondicionálók formarontó kürtői, gyomrában a valamikori tengeri farkasok lassújáratú dízelmotorjai. A szalonja gyönyörű. A Közgáz és a Csarnok is szépek, de azok már pesti dolgok. Ahogy a CET is, ám a háta valahogy másképp domborodik, mint az eredeti terveken. A Közraktárak, mint a Hagyó-boyok utolsó posztulátumai nyitás előtti habozással telve szelíden csillognak. Jó idő van, a honpolgárok derülni vágynak, erősen a Múzeum felé tartanak.
 
Ha fellépünk a hídra már nem látjuk Pataki Ágit, akinek négy emelet magas mozaikportréját egy tűzfal hordozta, túl a Kálvin téren. Igazi optikai mestermunka volt, hogy a híd tengelyére merőlegesnek látszott. Előtte, a foghíjon valamikor egy apák boltja volt, félig szabadtéri.
Ott sok merengés esett egy-egy ünnep előtt, mindenféle mozgás, csoportosulás és lassúdad előkészítő akció megfigyelhető volt onnan. Most az UNION üveg gyufásdoboza terpeszkedik rajta. Kétségbeejtő.
 
A Vámház-körút, s a tér szépen alakul, kár, hogy a Budáról jövő metró oly messze van. Mindez tartósan mégsem tudja lekötni a figyelmemet. Felnőtt fejjel ez a harminchatodik március tizenötödikém a budapesti utcán. Gyakorlott szeműnek hiszem magam. Ennyi civil ruhás rendőrt tán nyolcvanhét tavaszán láttam utoljára. Mindenesetre idén szakmailag felkészültebbnek látszott a biztosítás, noha senki nem akadt, aki az ország miniszterelnökének beszédét tönkre akarta volna tenni. És ez így helyes. Ő maga viszont nem tartózkodott ettől.
 
Az ünneplők közül sokan jöhettek busszal, vonaton. A Parlament előtt délután kígyózó sorok ezt bizonyítják, mások – tán pestiek- állítólag még pénzt is kaptak. Tapsonc – ez volt e munkaféle neve régebben. Most produkciós statisztaként álltak helyt egy tervszerű kábításban.
 
Mindez persze a budai hídfőből már nem volt látható. Az elején még jó ötletnek tűnt onnan indítani az írást, hiszen ott van a Szikla-templom, amiben még soha nem jártam. Nekem ettől emlékezetes.
 
 
Miurnusz

Szólj hozzá!

Címkék: helytörténet


A bejegyzés trackback címe:

https://mszpujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr462745648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása