MSZP

MSZP



HALLASD A HANGOD



CSATLAKOZOM!



MSZPUJBUDA@GMAIL.COM

1119 Mérnök utca 40.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő-Csütörtök 9:00-16:00
Péntek 9:00-13:00

TELEFON:

+36(1)3710022
+36(1)2042806

1114 Bartók Béla út 19.

NYITVA TARTÁS:

Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)4666235

1118 Kaptárkő utca 8.

NYITVA TARTÁS:

Hétfő és Csütörtök 16:00-19:00

TELEFON:

+36(1)2471711

KÉPVISELŐK

Szabó Vilmos Minden hónap utolsó keddjén 17 órakor 1114 Bartók Béla út 19.-ben fogadóórát tart.

Dr. Józsa István minden hónap utolsó csütörtökén 17-19 óra között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.

dr. Bács Márton kerületi frakcióvezető e-mailen fogadja kérdéseit: bacs.marton@ujbuda.hu

Farkasné dr. Kéri Katalin minden hónap második szerdáján 18:00-20:00 között a Lágymányosi Közösségi ház Kőrösi József utca 17.-ben fogadóórát tart.

Vécsei Éva minden hónap első csütörtökén 16:30-17:30 között a Keveháza utcai Óvodában Keveháza utca 4.-ben fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: vecseieva.mszp@freemail.hu

Veresné Krajcár Izabella minden hónap utolsó csütörtökén 17:00-19:00 között a 1118 Kaptárkő utca 8.-ban fogadóórát tart.
e-mailen fogadja kérdéseit: krajcar.izabella@ujbuda.hu

Budai Miklós minden hónap második csütörtökén 17:00-tól a Napraforgó Óvodában a Bikszádi utca 57-59-ben fogadóórát tart.

2011.06.07. 21:41 mszpujbuda

Az Alkotmányról - véleménycsere

A Charta 11 Klub legutóbbi, májusi összejövetelén Avarkeszi Dezső tartott előadást az alkotmányról, alkotmányozásról, amelyet beszélgetés követett a témában. Röviden ismertetjük az érdeklődök számára az elhangzottakat. Avarkeszi elöljáróban leszögezte, hogy semmiféle alkotmányozási kényszer nem volt és olyan sorsfordító esemény sem a Fidesz győzelme után, amely indokolttá tette volna az alkotmányozást. Az új alkotmány egyértelműen az elmúlt hat és fél évtized teljes tagadását, a Fidesz és főbb állami tisztségviselőinek bebetonozását szolgálja.

A jelenlegi (89-90-es) és az áprilisi, egypárti alkotmány között lényeges különbségek ideológiai, népszuverenitási és alkotmányvédelmi kérdésekben vannak. A „fideszes” alkotmányra nem jellemző a "nép felé nyújtott kéz" (Pl. ombudsmani intézmény, népszavazás kezdeményezése), míg a 89-90-esre ez markánsan jellemző. A bevezető "Nemzeti hitvallás" zavaros, archaizáló, múltba révedő iromány, ami sok vonatkozásában a Horthy-korszakra emlékeztet. Az 1944. március 19-től 1990-ig terjedő időszak függetlenségének tagadása – amit ebben fogalmaznak meg –, beláthatatlan jogbizonytalansághoz vezethet.

Az év végéig érvényben lévő alkotmányban harmincegy olyan téma van, amelyek megváltoztatása kétharmadot igényel, ezek a sarkalatos törvények. Az áprilisi alkotmányban ezek száma már ötven. Sarkalatos törvények lesznek az új alkotmány szerin: az MNB, a Költségvetési Tanács, a Pénzügyi Felügyelet, az önálló szabályozó szervezetekre vonatkozó törvények, közteherviselés, adó, nyugdíjak, nemzeti vagyon, családok, egyházak törvényi szabályozása. Ezek egy része a saját hatalom és a saját emberek bebetonozását szolgálják arra az esetre is, ha a következő vagy későbbi választásokon a mai ellenzék kétharmadnál alacsonyabb győzelmet ér el. Viszont ezentúl feles törvény lesz a jogalkotás, népszavazás, lelkiismeret és vallás-szabadság, sztrájkjog, gyülekezési jog, stb. szabályozása.

Mit tehet az alkotmány elfogadása után a demokratikus oldal? Az EU-tól, a külföldtől nem várható semmiféle szankció ebben a kérdésben. Várható viszont mind erőteljesebb elszigetelődés a világ részéről. Ezért a szélsőséges eszközök kivételével minden eszközzel tiltakozni kell az alkotmány ellen és meg kell találni a jogérvényesítés módjait. A nem elfogadást, a teljes destrukciót viszont, mint szélsőségeket, ki kell zárni. Lesz-e jogszerű mód ez áprilisi alkotmány kiiktatására? Csak abban az esetben, ha 2/3-os kormányváltás lesz. A népszavazást ebben a kérdésben nem engedélyezi az áprilisi alkotmány (nem véletlenül....) Az egypárti alkotmányt ki lehet iktatni még egy esetleges kompromisszummal a politikai erők között, vagy egy nagykoalícióval. Ameddig az új alkotmány érvényben lesz, addig viszont be kell tartani annak rendelkezéseit.

Avarkeszi Dezső hangsúlyozta, hogy az önkényuralmi rendszert a demokratáknak le kell váltaniuk! Ez csak úgy lehetséges, ha minden demokratikus párt, szerveződés, a civilek, a szakszervezetek, stb. összefog. Ma az MSZP az egyetlen párt, amely köré a demokratikus erők csoportosulhatnak, de a pártot alkalmassá kell tenni arra, hogy "szerethető" párt legyen. Az előadó szólt a párton belüli platformok, nézetek különbözőségeiről, azonosságairól is.
Az előadást sok kérdés és a Charta11 Klub tagjaira jellemző élénk vita követte.

A következő klubest június 9-én (csütörtökön) 18 órakor lesz a Tetőgalériában. (Új érdeklődök számára a cím: XI. Ecsed utca 13, megközelítéshez segítség a honlapon: www.tetogaleria.hu). Ezúttal vendég nélkül, a tagok maguk között beszélhetik meg az aktuális kérdéseket, megismerhetik egymás véleményét. Szó lesz a tennivalókról kerületi és magasabb szinten, a programigényekről a második félévre, vagyis most lehet összeállítani a következő hónapok "műsorának" vázát. Amennyiben a tagok igénylik, Gonda György, a Charta11 Klubnak a vezetője (aki a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) Memedzsment tanszéke élén áll) – ígérete szerint szívesen beszél röviden arról, hogy miért nincs jelentősége annak, hogy a 21-dik században kinek a tulajdonában vannak a tőzsdei cégek (a MOL "diadal", mint "nemzeti" blöff), miként néz ki a részvényesi tulajdon a globalizálódó világban. Egy másik kutatási területe a változáskezelés, amelynek fortélyaira mindnyájunknak szüksége van ahhoz, hogy a naponta bennünket érő 80 ezer impulzusból a legfontosabbakat kiszűrjük, s ezekre helyes választ tudjunk adni. Életünkben az egyetlen állandó a változás, s ezeknek a helyes kezeléséről, a negatív változásokkal szembeni ellenállás csökkentéséről, leküzdéséről is beszél az érdeklődőknek. A lényeg az, hogy beszéljük ki magunkból a véleményünket, ha szükséges vitatkozzunk, egészítsük ki saját képünket mások látásmódjával is. Természetesen nincsen tabu téma, ahogy ez már a Charta 11 Klubban szokássá lett. Várnak minden érdeklődőt a Charta június 9-i estjén.

galeatus
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mszpujbuda.blog.hu/api/trackback/id/tr572965942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása